Като партньори на Българско конгресно бюро, заставаме зад искането правителството отново да преразгледа решението си и да обърне внимание на най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемията. Позволяваме си да цитираме цялото писмо на изпълнителения директор на БКБ –  Теодора Жилкова:

Декларация на Българското бюро за конгресен туризъм:
Правителството оставя най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемията .

 

Българското правителството отказва да се вслуша в гласовете на бизнеса и оставя един от най засегнатите сектори – събитийната и изложбена индустрия – извън помощта за запазване на служители заради пандемията от COVID 19 и въведеното извънредно положение.
Въпреки проведените разговори с Министерството на труда и социалната политика и с други представители на правителството, проект на постановление, внесен в МС все още очертава само тесен кръг от Икономически активности на предприятията, които позволяват достъп до тази помощ с изключване на специфичните за Бизнеса кодове, дори и 82 30 „Организиране на конгреси и търговски изложения“ става на практика нашите фирми и членове без достъп до тази малка, но съществена помощ и обрича създаваните с години екипи.
В нашите бизнеси са наети повече от 3000 човека. Годишният оборот на нашите компании възлиза на над 300 млн. лева. Като сектор ние сме основна част от веригата, която създава работа на българския хотелски бизнес. С въвеждането на извънредно положение правителството на практика затвори нашите бизнеси без предупреждение.


Всички тези над 3000 наети човека и техните семейства останаха на наша издръжка, без ние практически да имаме приходи от дейността си. Сега правителството въпреки публичните си обещания, отказва да ни помогне да задържим служителите си и да се погрижим за тях.
Голяма част от наетите при нaс хора имат специфични способности и квалификации и в повечето случаи те са били обучени от нас. Изпращането им на борсата за безработни ще означава загуба на най-ценния ни ресурси нанасяне на огромни щети на целия сектор. Всичко това ще изисква още по-дълъг период за възстановяване на бизнеса ни. Българското правителство трябва да привежда в действие обещанията, които дава публично, когато става въпрос за спасяването на българската икономика.


Обръщаме се още веднъж към премиера г-н Бойко Борисов и ресорните министри г-жа Деница Сачева, Г-жа Николина Ангелкова, г-н Емил Караниколов с призив да направят това, които обещават- да подпомогнат най-засегнатите от кризата,за да остане малкият и среден бизнес в България. Както винаги, изразяваме своята отговорност да съдействаме на правителството и оперативния щабс всички ресурси и опит.

За контакти и допълнителна информация – Теодора Жилкова (Изпълнителен директор Българско Конгресно Бюро)

gm@bgcb.eu