Коледните символи са неотменна част от духа на празника. Навсякъде около нас, често пъти не си даваме сметка, какъв всъщност е смисълът и посланието на всяка една играчка, с която декорираме дома, офиса или друго пространство, което искаме да ни носи коледна магия. Вижте значението на популярните символи на Коледа.

Елхата

Първият от тях разбира се е коледната елха. Тя е една от най-разпространените традиции в света и макар украсяването на коледна елха да се счита за християнски обичай, това всъщност възниква много по-рано. Още в Древен Египет са украсявали палми, а по-късно германските племена започват да украсяват вечнозелени клонки, за да за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета.


За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Там хората вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означавал вечна вяра в Христос. От германските обичаи дошъл и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-значителните части от празничния обред. Постепенно украсите на елхата стават по-богати; коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.

Венецът
Доста популярен е и коледният венец. Той се появява за първи път също много отдавна – още при персите. Коледният венец напомня короната от тръни, която била поставена на главата на Исус по време на неговото разпятие на кръста. Символ е на товара, който сами си поставяме и отговорността, която носим пред самите себе си, близките си и обществото.

 

Звездата

Звездата, поставена най-отгоре на коледната елха напомня на тази, която наблюдавали от тримата мъдреци по време на раждането на Исус Христос. В много части на света честването на празника започват с появата на първата звезда в навечерието на Коледа. За християните коледната звезда трябва да изразява идеалите, свързани с Исус, наречен в Библията ”светлата утринна звезда.

 

Цветовете на Коледа

Има няколко цвята, които се свързват с Коледа – червеното на плодове джел и дрехите на Дядо Коледа, зеленината на елхата, златото на свещите и звездите, белотата на снежните полета.

Червеното е цветът, който предизвиква най-голямо вълнение, и е също цветът на месец декември. Като религиозен символ означава огън, кръв и благотворителност.

 

Зеленото е символ на природата, младежта и надеждата за вечен живот. Поради тази причина и Коледа е празник на надеждата, с новородено дете като централен символ.

Бялото е религиозен символ, който означава светлина, чистота, радост и слава. Бялото е в одеждите на коледните ангели, на брадата на Дядо Коледа и костюма му, както и в коледния сняг. В Северна Европа и в части от Америка сняг покрива земята на Коледа. В Южна Калифорния цъфтят рози. В по-топлия климат използват изкуствен сняг, за да пресъздадат връзката със снежната Коледа.

Златото е за слънчевата светлина и блясък. Това е цветът на коледните звезди, гирляндите, свещите, електрическите светлини.

Украса със звънчета
Коледните звънчета са сред най-забавните и колоритни орнаменти, които често пъти срещаме в декорацията на празничните улици и коледните елхи. Според християнството камбанките известяват за идването на Христос на земята. Хората вярват, че техният звън сплотява и помага на лутащите се да се върнат у дома. Освен това звънчетата са и древен символ, който гони злото.